door Rinus Antonisse. donderdag 06 november 2008 | 07:48 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 06 november 2008 | 08:10
MIDDELBURG – De beschermingsplannen voor de Grevelingen, het Zwin en de Kievittepolder zijn te eenzijdig gericht op de natuur.
Er wordt onvoldoende rekening gehouden met andere belangen, waaronder bestaand gebruik.
Dit stellen negen organisaties van het Zeeuwse bedrijfsleven, aangevoerd door de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland. Ze reageren op het zogenoemde aanwijzingsbesluit voor de drie gebieden. Dat is opgesteld in het kader van Natura 2000, het Europese netwerk van waardevolle (natuur)gebieden.
De organisaties geven aan dat er in Zeeland ruimte is voor ontwikkeling van zowel natuur als economie. Het evenwicht dat hierin is gevonden, dreigt volgens het bedrijfsleven verstoord te worden door Natura 2000 (in Zeeland zijn er 15 gebieden die onder dit netwerk vallen). Op zich zijn de organisaties blij met de Europese erkenning van de waardevolle Zeeuwse natuurgebieden. Die hebben namelijk ook een economische betekenis, bijvoorbeeld voor de recreatie en de watersport. Maar de organisaties vrezen dat door uitwerking van Natura 2000 (onder meer aanwijzingsbesluiten en beheerplannen), veel bestaande en nieuwe economische activiteiten in de knel komen.
Concreet kijkend naar de Grevelingen, het Zwin en de naastgelegen Kievittepolder, zullen ondernemers de gevolgen goed merken, aldus de organisaties. Zij moeten voor nagenoeg alle nieuwe economische initiatieven of veranderingen in de bedrijfsvoering, een onafhankelijk onderzoek laten instellen. Dat moet uitwijzen of er gevolgen zijn voor de beschermde leefgebieden en vogels. De kosten van zo’n onderzoek zijn voor rekening van de ondernemers. De organisaties onderstrepen dat de aanwijzing van Natura 2000-gebieden in Zeeland géén gevolgen mag hebben voor het huidige gebruik. Dat moet worden ingepast in de beheerplannen, vinden ze. In de aanwijzingsbesluiten voor de drie gebieden zijn veel meer te beschermen vogels, dieren en planten opgenomen dan volgens de Europese regels moet. Bijvoorbeeld voor de Grevelingen zijn 38 vogelsoorten opgevoerd, terwijl er maar 12 onder de regels vallen. Daar protesteren de negen organisaties tegen.